הקדמה
הקדמה כל אדם בוחר לעצמו את הדרך הנכונה ביותר לנהל את חייו. הבעיה היא שלא פעם אנו נתקלים בצמתים מסועפים שבהם קשה לנו להכריע לאן לפנות. יתרה מזו, בשנים האחרונות העולם משתנה ללא הרף, ושרשרת השינויים הגלובליים משפיעה על החברה האנושית, כך שאנו נדרשים לקבל החלטות הרות גורל בסביבה דינמית ולחשב כל פעם מסלול מחדש. אנשים שעובדים בצוותים, מנהלים עובדים, חיים חיי קהילה או משמשים כמורים וכמדריכים של קהלים שלמים, זקוקים לעצה נבונה, לעידוד, לתמיכה ובעיקר להכוונה ברורה.
"מיומנויות החיים" הוא מדריך מקצועי המכיל פרקים קצרים החולשים על שלושה מעגלי חיים: ניהול עצמי, תקשורת בין–אישית והבנת העולם הסובב.
• בפרק "ניהול עצמי ופיתוח אישי" נלמד כיצד להציב מטרות ולתכנן את הזמן שלנו בצורה נכונה, כיצד להתמודד במצבי לחץ, אילו דרכים הן יעילות לטיפול בסכסוכים שונים וכיצד מארגנים "שולחן עגול" הלכה למעשה.
• בפרק "תקשורת בין–אישית" נבין כיצד בנוי עולמו הפנימי של האדם וכיצד הוא משליך על יחסי האנוש שלו, מהי כוחה של תקשורת - המדקה - המונים, כיצד מארגנים קהילות וירטואליות מגובשות ומה ניתן לייעץ לנואם המתחיל.
• בפרק "התפתחות אישית וחיבור לסביבה" נכיר לעומק את חוקי היסוד של הטבע, ודרכם נבין את התנהגות האדם והחברה, מהו השורש של כל המשברים בחברה האנושית וכיצד מגשרים על הפערים בזוגיות, במדינה, בעבודה ובאנושות כולה. התוכן המובא במדריך מבוסס על שיטה של התפתחות אישית וחיבור לסביבה על פי עקרונות חכמת הקבלה.
מיכאל סנילביץ,' גלעד שדמון ודודי אהרוני – תלמידים ותיקים, מרצים מנוסים ואנשי הסברה מוכשרים, שעוסקים שנים רבות בחקר הנושא במסגרת עמותת "בני ברוך – קבלה לעם" קיבצו את עיקרי התובנות והמיומנויות. התעמקות בהם תסייע לכל אדם לחולל שינוי בעצמו, ואף להעניק לאחרים את הידע שצבר ולהובילם במשעול החיים הטובים. קריאה מהנה!
פרק 1: תכנון והצבת מטרות
קשה למצוא שאלה כללית ומופשטת יותר מהשאלה: מהי מטרת החיים? מעטים הם האנשים שיכולים לענות עליה אפילו בגיל מאוחר. איך אדם מוצא את מטרת חייו? מה משיג אדם שמבין את מטרת החיים? כמה מטרות יכולות להיות לאדם – אחת או רבות?
האם ניתן לבחור מטרה או שהיא נקבעת מלידה? איך אדם יודע שמצא אותה? ומהם הסימנים המעידים על כך שאדם בחר בדרך הנכונה?
דבר אחד ברור: לאדם צריכה להיות מטרה כלשהי בחייו, אחרת חייו אינם חיים. השאלות בנושא מהות החיים ומטרתם העסיקו את בני האדם במהלך כל ההיסטוריה. לפי הדתות שיצאו מדת אברהם, מטרת החיים היא להכיר את האל, להידמות לו, לציית לו ולעבוד אותו. הבודהיזם מגדיר כמטרה את סיום הסבל בעולם. ההינדואיזם מעמיד את השגת השפע העליון כמטרה עליונה, אך כל אחד מהזרמים שבו מציע דרך אחרת להשגת השפע.
לדברי קונפוציוס, מטרת הקיום האנושי היא לבנות חברה אידיאלית, וכך להשיג הרמוניה בין האדם לשמיים. המדע אינו עוסק בשאלת מטרת החיים, אלא חוקר מתי נוצרו החיים ובאילו תנאים. דעות הפילוסופים בנושא לעיתים סותרות זו את זו, והפילוסופיה היוונית העתיקה קושרת את המטרה למושג "טוב."
הפוזיטיביזם היא גישה המדגישה את הצורך לחקור את העולם הסובב ולרכוש ידע וניסיון. אפשר לומר שחיים ללא מטרה הם אחת הבעיות המרכזיות של האדם. חוסר התכלית מוביל אנשים להרס עצמי, בין היתר לשימוש בסמים ולהתמכרויות אחרות, אולם אין באנושות הסכמה כללית לגבי תכלית החיים.
לכל אדם יש מטרה, וייתכן שהיא תשתנה במהלך חייו. לא ניתן סתם כך לומר למישהו "זוהי מטרת חייך" ולגרום לו לקבל זאת, אלא מדובר בתהליך. החיפוש עצמו הוא הכוח המניע העיקרי של האדם. כיצד לקבוע מטרה לחיים ותוכנית להגשמתה?
יש מיליארדי אנשים על פני כדור הארץ ואלפי מטרות שונות. כיצד אדם יכול לברר מהי המטרה שלו?
יש מספר גישות שיכולות לסייע בבחירת מטרה לחיים. גישה אחת היא לבצע ניתוח עצמי. לפי שיטה זו, האדם מברר ובודק מה קורה לו ומה קורה בעולם סביבו, מהן מגמות ההתפתחות בטבע. גישה אחרת היא ניתוח הסביבה. על האדם למצוא אנשים שמעוררים בו עניין ורצון להיות כמותם, רצון לגלות מהן המטרות המניעות אותם, ואז הוא יוכל להשתמש בידע שרכש כאמצעי להתקדם.
אפשרות נוספת היא למצוא מורה רוחני – שיטה שהייתה מקובלת מאז ומעולם – כלומר למצוא אדם חכם שיגלה לנו מהי תכלית החיים. כמובן שצריך להאמין למורה כדי ללכת בדרכו. חיפוש אחר מטרת החיים קשור להתפתחות הרצונות שבאדם. לאנשים מסוימים מספיק בהחלט לשתות, לאכול ולהקים משפחה כדי להיות מאושרים. ככל שהאדם מפותח יותר שכלית ורוחנית, כך יש לו יותר מטרות בחיים. אולם הרצון אינו תלוי באדם. הטבע עצמו מעורר בו את הצורך לחפש מטרה, ועל האדם מוטל רק להמשיך ולפתח את הרצון.
יש אנשים שאינם מסוגלים לחיות בלי לגלות את מטרת הטבע, המחשבה הטמונה בו, והחיפוש אחר התכלית מעניק להם כוח לחיות. לפי הגישה של חכמת הקבלה, לא ניתן לקבוע מטרות בחיינו בלי להכיר את מטרת הטבע שיצר אותנו. ניקח לדוגמה אדם הקובע שמטרת חייו היא גילוי התוכנית הפנימית הטמונה בטבע.
השלב הבא לאחר קביעת המטרה הוא כתיבת תוכנית להשגתה. כתיבת התוכנית כוללת הגדרה של סדר פעולות הדרגתיות, שיעזרו לאדם להשיג את המטרה. בעצם זהו תכנון רגיל שפרוס לאורך כל החיים. כדי לתכנן נכון את החיים, יש לפעול לפי השלבים הבאים: • להבין את המטרה ולהציב יעדים.
• לקבוע סדרי עדיפויות.
• לנתח את המשאבים הנדרשים.
• לבנות תוכנית פעולה הדרגתית.
• לתכנן מראש דרכים שבהן ניתן יהיה לוודא שמתקדמים למטרה ולא סוטים ממנה.
צריכה להיות לאדם אינדיקציה ברורה לכך שהוא מתקדם, כי אם לא ניתן למדוד את ההתקדמות, לא ניתן לנהל את התהליך. עצם חיפוש המטרה מחייה את האדם, מעניק לו כוח, אנרגיה, מוטיבציה והשראה. לכן החיפוש כה חשוב.
ככל שאדם מתחיל בחיפוש בשלב מוקדם יותר, כך סיכוייו להצליח טובים יותר. והאמת היא שזה לא מסובך. על האדם להיות כן עם עצמו, להקשיב לקול הפנימי שלו, והעיקר הוא למצוא את הסביבה הנכונה שבה יוכל לממש את עצמו.